Нашите ТОП 5 любими уеб дизайн тенденции

Корица с примерни уеб дизайни

Както с всеки друг аспект от живота – начин на обличане, дестинации за пътуване, коли и тн., тенденциите съществуват и в света на уеб дизайна. Именно и затова нашият екип реши да напише тази статия – за да Ви запознае с най-новите трендове и да Ви даде няколко креативни идеи, с които можете да вкарате своя уеб сайт в “крак с времето”. 

Длъжни сме да отбележим обаче, че ние поставяме функционалността на първо място и не бихме посъветвали всеки да промени дизайна на сайта на своя бизнес. Списъкът с идеи, който ще представим долу, е напълно ориентировъчен и е създаден по-скоро с цел да Ви даде плод за размисъл, отколкото да Ви убеди, че уеб сайтът Ви има нужда от подобрение. Но стига толкова приказки, ето ги и нашите пет най-любими уеб дизайн тенденции от 2020 година:

Тъмен Режим:

Тъй като толкова много потребители избират „тъмен режим“ в приложенията и за неща като електронна поща, не е изненада, че повече уеб сайтове също създават дизайни с тъмна естетика. Потребителите казаха, че го искат и го използват, така че дизайнерите го реализират!

Това което прави тези проекти в тъмен режим да са приятни – и вероятно затова са в нашия списък с уеб дизайн тенденции – е, че тъмните интерфейси са допълнени с ярки акцентни елементи и лесна за четене типография, за да се гарантира, че дизайнът е четим. Уеб сайтът, Clmt. посветен на фотографията на френския артистичен директор Clement Merouani ще ни послужи за пример тук:

Сайт от типа тъмен режим

3D Елементи:

3D визуализациите винаги са зарадвали хората; Това, което задържа тази тенденция, беше технологията и (преди това) скъпата цена. Но както обяснява Pinch Studio, технологията вече е на място, където можете да проектирате в 3D без оборудване от ниво на НАСА, отваряйки портите на все повече дизайнери.

Докато VR не стане по-мейнстрийм и рентабилен, хипер-реалистичен 3D, който често заема целия екран, е най-добрият начин да създадете потапящо изживяване за Вашия сайт. Това не е само предимство за визуалните изображения, но и за UX – интерактивният 3D дизайн насърчава потребителите да останат по-дълго. Пример за уеб сайт с качествено имплементирани 3D елементи е сайтът на производителя на вина Campo alle comete.

3D уеб сайт

Преливащи цветове (градиенти) и ярки илюстрации:

Този стил на уеб дизайн е един от вечните класики. Може и да губи популярност от време на време, но никога не изчезва напълно. Нещо повече, през 2020 година, градиентите се завръщат с гръм и трясък!

От смели фонове с многоцветни градиенти до фини градиенти за текстура, тази тенденция е навсякъде. Това, което виждаме сега, са градиенти, които комбинират множество цветове с доста малко контраст, а не по-фините монотонни градиенти, които бяха популярни от късно. Един от любимите ни подобни уеб сайтове е този на дигиталните специалисти от Impossible Bureau:

Уеб дизайн с градиент

Минималистична навигация:

С нарастващата популярност на устройства като смарт часовници, уеб дизайнерите като цяло търсят начини да направят всичко по-малко. Най-засегнатата от това област е навигацията – лепилото, което държи уебсайт заедно. През последните няколко години навигацията става все по-опростена, за да се побере в изключително малки устройства и да привлече вниманието на тези с ниско ниво на концентрация.

Изключително минималистичната навигация отнема голяма част от трудностите в използваемостта. Колкото по-малко един потребител трябва да мисли, за да се движи из уеб сайта, толкова повече време прекарва потопен в него. Всъщност, потребителите прекарват време се “движат” наоколо, вместо да се чудят как да направят това.

В същото време изображенията стават все по-важни. Мащабните снимки и видеоклипове са Вашият шанс да впечатлите потребителите – като използвате само минимално текст. Уеб сайтът на световноизвестната марка Supreme е живото олицетворение на този стил уеб дизайн.

Пример за сайт с минималистична навигация

Несъвършенства, изграждащи характер:

Несъвършените, ръчно рисувани дизайнерски елементи впръскват емоция и човечност в даден уеб сайт. Потребитеите жадуват за подобни елементи след като години наред са се сблъсквали единствено със съвършена, но безлична графика. През 2020 година добавянето на ръчно нарисувана реалност придава на уеб дизайна сърце и душа, каращи посетителите да се влюбят в самата марка или бизнес, която използва тази стратегия при изграждането на своя уеб сайт.

Наистина, кой не би се възползвал от малко позитивизъм в днешно време? Уникалните и стилизирани, ръчно рисувани икони и други елементи показват личността на Вашата марка и се открояват от Вашите конкуренти. Всъщност тази непокорна тенденция е почти противодействие на тенденцията за идеални плоски дизайни. Затова и екипът на Web Dojo подкрепя всеки бизнес, който парадира с оскъдните си краища и отворени форми, за да покаже колко е човешка и реалистична неговата марка. Пример като по учебник за този стил на уеб дизайн е сайтът на френския производител на обувки Heschung

Несъвършен уеб дизайн, изграждащ характер

 Е, какво мислите, коя от следните уеб дизайн тенденции Ви допада най-много? Забележете, че повечето от представените уеб сайтове използват по няколко елемента от всяка стратегия – това ги прави уникални и привлекателни за потенциални клиенти. Ако искате и Вашият уеб сайт да придобие подобна индивидуалност, свържете се с нашия екип и ние ще надминем и най-смелите Ви очаквания! 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *