WordPress 5.5 – новите функции и проблеми

WordPress 5.5 интерпретация

Пристигна новият ъпдейт на WordPress – версия 5.5. Кръстен на известния джаз изпълнител Били Екстайн, новият ‘модел’ на WordPress се характеризира с това, че предоставя много нови възможности на използващите го. WordPress 5.5 е представен от създателите си по следния начин: ‘В WordPress 5.5 Вашият сайт получава нова сила в три основни области: скорост, търсене и сигурност.’ Именно и затова в тази статия нашият екип първо ще разгледа гореспоменатите три области, а след това ще обърне погледа Ви към големия проблем на новата версия на платформата и ще Ви помогне да го разрешите. 

Скорост:

Публикациите и страниците създават впечатление за по-голяма бързина на зареждане, благодарение на т.нар. мързеливо зареждане. Изображенията дават на уеб сайта Ви характер и чувство за уникалност, но понякога могат да имат негативен ефект върху него. Често илюстрациите могат да натоварят даден сайт и да създадат усещането за бавно зареждане.

В WordPress 5.5 обаче изображенията изчакват да попаднат в екрана на посетителя на дадения уеб сайт преди да се заредят. Техническият термин за това е „мързеливо зареждане“. Ако работите на мобилно устройство, мързеливото зареждане може също така да попречи на браузърите да зареждат файлове, предназначени за други устройства. Това хем ще спести пари на Вашите читатели за данни, хем ще запази живота на батерията им, хем направи преживяването им във Вашия уеб сайт по-приятно. Всички печелят!

Търсене:

Всеизвестен факт е, че сайтовете на WordPress работят добре с търсачките и техните ботове. Това обаче бе пренесено на ново ниво с WordPress 5.5. Това е така, тъй като в тази версия всеки уебсайт получава XML карта на сайта по подразбиране. Карта на сайта е XML файл, който изброява URL адресите на даден уеб сайт. Тя позволява на уеб администраторите да включват допълнителна информация за всеки URL адрес: кога последно е актуализиран, колко често се променя и колко е важен във връзка с други URL адреси на сайта.

С други думи, новата версия на WordPress ще Ви помогне да се разрастнете, защото ще направи уеб сайта Ви по-леснооткриваем. Това на свой ред ще Ви позволи да се фокусирате върху ангажирането, задържането и преобразуването на посетителите Ви в абонати, клиенти или каквото отговаря на Вашия бизнес модел.

Сигурност:

Най-основната промяна от гледна точка на сигурността на Вашия уеб сайт е, че с новата версия на WordPress можете да изберете да актуализирате плъгините и темите си автоматично. Ако това не Ви допада като вариант – можете да направите същото единствено с тези, които винаги сте използвали и ще са Ви от полза занапред.

Казано другояче, вече всеки може да задава актуализацията на плъгини и теми по свой собствен вкус чрез панела за администрация на WordPress. Освен това, можете също да включите или изключите автоматичните актуализации за всеки инсталиран плъгин или тема. Това предоставя опция на всеки бизнес да работи с тези екстри, които намира за подходящи без да се налага да ги сменя, когато създателите им направят промяна по тях.

Въпреки това, ако предпочитате да актуализирате плъгини и теми ръчно, сега това също е по-лесно – просто качете съответния ZIP файл и версия 5.5 ще направи останалото.

Това поставя края на дискусията ни по откроените по-горе три области, в които WordPress 5.5 представя значителни подобрения в сравнение с предшествениците си. Въпреки това, екипът на WebDojo иска да обърне внимание на още няколко неща във връзка с тази нова версия, които смята за достатъчно значими, за да намерят място в този блог …

Достъпност:

Всяка нова версия на WordPress досега е добавяла подобрения към процеса за публикуване. Това се отнася и за WordPress 5.5. Новият ‘модел’ Ви позволява да копирате връзки в медийни екрани и модални диалози с бутон, вместо да се опитвате да избирате даден ред текст механично. Друго допълнение към новата версия е, че вече ще можете да местите мета кутии (подвижна секция, намираща се в съдържанието за редактиране на екрана) с клавиатурата и да редактирате изображения в WordPress с помощното си устройство.

Голямото ‘НО’:

Макар и пусната в употреба едва преди няколко дни, WordPress 5.5 вече създаде шум около себе си, но не задължително в добрия смисъл на този израз. След инсталирането на новата версия, много блогъри и собственици на уеб сайтове се оплакаха от проблеми със своите плъгините. Сред тях са и Classic Editor и Yoast, който е един от най-инсталираните WordPress плъгини в целия свят.

Добрата новина обаче е, че има временно решение на този проблем докато разработчиците на WordPress се погрижат за неговото трайно отстраняване. Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите и инсталирате официалния плъгин за WordPress – jQuery Migrate Helper. Повече по въпроса можете да прочетете тук, където и проблемът и теорията зад корекцията са описани.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *