Що е то WordPress и защо най-вероятно е подходящ за мен?

Главна снимка на статията за "Що е то WordPress"

Отваряйки някой уеб сайт докато сте в интернет, вие имате около 35% шанс да попаднете на страница, която е направена на WordPress. С други думи, малко повече от ⅓ от сайтовете в уеб пространството са изработени и поддържани на WordPress. Не смятаме, че има по-удачен начин да наблегнем на значимостта на този софтуер за хората в модерния и дигитализиран свят, и възможностите, които той предлага. Но какво всъщност представлява той?

Емблемата на WordPress в черно и бяло

Какво е WordPress?  

Накратко, това е свободен софтуер с отворен код, който е представител на т.нар. системи за управление на съдържанието (CMS). А сега на човешки език – казаното по-горе означава, че ако решите да използвате WordPress вие бихте имали достъп до множество разширения (plugins) и дизайни (themes), които ще ви позволят да персонализирате вашия уеб сайт по начин, който представя бизнеса ви най-подходящо. Най-добрата новина е, че всеки може да използва и модифицира софтуера на WordPress безплатно. Това позволява на използващите го да развихрят въображението си, тъй като то е единственото ограничение.

Ключовото понятие обаче е “система за управление на съдържанието”. Както бе отбелязано по-горе, абревиатурата на тази фраза е “CMS”. Разкодирайки съкращението, получаваме следното описание – Content Management System. Следователно, за да разберем какво точно представлява WordPress, трябва да вникнем в значението на тези три думички.

CMS – значение

Съдържанието (Content) на един уеб сайт е всяко нещо в него, което може да бъде описано чрез цифрова информация. Това са всички илюстрации, текстове и файлове, които виждате в даден сайт. 

Управлението (Management) на даден уеб сайт позволява да се контролира начинът, по който неговите страници излагат съдържанието му. Това се постига чрез определени процеси и правила, които създателят на уеб сайта поставя. WordPress позволява на използващите го да управляват своите страници лесно и бързо – без използването на каквото и да било кодиране. 

Системата (System) е съвкупност от приложения и инструменти, които правят управлението на съдържанието в един уеб сайт възможно. Без нея гореспоменатите процеси и цифрова информация не биха могли да бъдат комбинирани с цел създаването на определен сайт.  

Взимайки всичко това предвид, може да се заключи, че WordPress е софтуер, който позволява комплексни процеси да бъдат извършвани просто чрез натискането на един бутон. Човек не трябва да знае различни езици за кодиране, за да се възползва от възможностите, които този софтуер предлага. Необходими са му време, въображение и желание да се научи да използва една нова програма. Естествено, не всеки има времето или желанието сам да направи уеб сайт за бизнеса си. В такъв случай, той може просто да се обърне към нашия приятелски настроен екип от експерти в изработката на уеб сайтове! За нас от Web Dojo е удоволствие да сме част от професионалното развитие на клиентите ни.

WordPress.com или WordPress.org?            

Макар тази секция да е леко отклонение от главната цел на тази статия, смятаме, че е нужно да информираме хората за разликата между тези две връзки. 

WordPress.com – Когато някой говори за WordPress, той най-вероятно НЯМА предвид този софтуер. Използването на WordPress.com се заплаща и, макар че се използва сравнително лесно, той не предлага нищо повече от WordPress.org

WordPress.org – Това е безплатната и отворена за всички версия на софтуера WordPress. Единственото, от което се нуждаете, за да изработите своя уеб сайт на този софтуер са желание, домейн (domain) и хостинг (hosting). Именно и поради тази причина ние самите използваме WordPress.org и съветваме всички да последват нашия пример! 

Както вече беше споменато, това сравнение беше единствено с пояснителна цел и следователно не смятаме да задълбочаваме повече в темата. Повече информация за разликите между двете платформи можете да намерите тук, а ако желаете да покрием материята и на български език, моля изразете това си желание долу в коментарите.  

Защо да го използвам?

Смятаме, че и сами можете да съобразите колко удобен и функционален всъщност е WordPress, вземайки предвид информацията, която ви представихме горе. Софтуерът е годен за използване както от напълно начинаещи, така и от хора, които вече разполагат с напълно сериозни и доходни бизнеси. Доказателство за това можете да намерите в статията ни за топ 10 сайтове изработени на WordPress, където фигурират страниците на едни от най-известните фирми и личности на света.

Независимо от формата на бизнеса ви, вие ще можете да го поддържате и надграждате с помощта на WordPress. Платформата предлага дизайни и специализирани разширения (plugins) за всичко – от eCommerce магазини, през блогове, до сайтове, базирани на идеята за членство. С други думи, няма бизнес структура, която не се поддържа от WordPress. 

Както вече споменахме, огромна част от уеб сайтовете в мрежата са изработени на WordPress, а също така и много големи организации и институции разчитат на този софтуер. Ние обаче разбираме и че това не винаги е достатъчно, за да се убеди човек, че WordPress е правилният избор. Ето защо долу ви представяме и един кратък списък с допълнителна аргументация по този въпрос.

Списък с предимства

  1. WordPress е безплатен и отворен за всички. Естествено, има екстри, които изискват заплащане, но дори и те често имат безплатни алтернативи. Вземайки предвид безбройните безплатни опции, които софтуерът предлага обаче, нашият екип искрено се съмнява, че някога ще ви се наложи да платите за каквото и да било.
  2. Не се изисква да знаете да кодирате нито, за да инсталирате WordPress на вашия сайт (ако той не е изработен на софтуера), нито, за да използвате услугите, които платформата ви предлага. 
  3. Безплатните разширения (plugins) са вече над 50 000, а дизайните (themes), между които можете да избирате за вашия уеб сайт наброяват 5000.
  4. Бидейки най-широко разпространеният софтуер за изработка на уеб сайтове, WordPress се радва на огромно общество, което винаги е готово да помогне на своите членове. Има безброй блогове, туториали, форуми и групи, в които може да се намери отговорът на всеки въпрос. 

Надяваме се този пост да ви е бил от полза! Макар и всеки да може да се научи да използва WordPress, това все пак е времеемко начинание, което не всеки може да си позволи. Затова и ние сме тук! В случай, че имате нужда от помощ с каквото и да било – не се колебайте да се свържете с нас. Не забравяйте да оставите в коментарите тема, която бихте се радвали да видите покрита в нашия блог.    

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *