Адаптивен дизайн

Начална илюстрация за статията за адаптивен дизайн

Важно е всеки човек, който притежава или тепърва смята да развива бизнес да е наясно с разликите между т.нар. отзивчив и адаптивен дизайн. Това би му позволило да изгради визия за дизайна на своя уеб сайт и съответно да направи първата крачка към своя успех много по-бързо и безпроблемно.

От гигантския корпоративен монитор до смарт часовника, днес има огромен брой начини, по които потребителите могат да получат достъп до информация онлайн. Тази информация на свой ред също може да бъде представена по различни начини в зависимост от това каква е целта на уеб сайта, на който тя се намира. За нас, като хора изработващи информационни сайтове и желаещи да помогнат възможно най-много на клиентите си, е важно да ви информираме за двата основни типа уеб сайт дизайна, за да сте наясно с опциите пред вас. Те са известни като отзивчив и адаптивен. 

Има известно объркване по отношение на разликата между отзивчивия и адаптивния дизайн, тъй като границите между тях може да изглеждат размити за хората без опит. Въпреки това, много конкретни разлики могат да бъдат изтъкнати при по-внимателен поглед върху тях. Именно това е и целта на тази статия

Отзивчив Дизайн: 

Терминът “отзивчив дизайн” въвежда уеб дизайнерът и разработчик Итън Маркот в книгата си „Отзивчив уеб дизайн“. Чувствителните дизайни реагират на промените в ширината на браузъра, като коригират разположението на елементите на уеб сайта, за да могат те да се поберат в наличното пространство.

Отзивчивият уеб сайт показва съдържание, вземайки предвид наличното пространство в браузъра. Ако отворите отзивчив сайт на работния си плот и след това промените размера на прозореца на браузъра, съдържанието ще се движи динамично, за да се подреди оптимално за прозореца на браузъра. На мобилните телефони този процес е автоматичен – сайтът проверява наличното пространство и след това се представя в идеалното подреждане. Трябва обаче да се отбележи, че в някои случаи това е само на теория. Голяма част от случаите отзивчивите дизайни могат да причинят трудности, тъй като е трудно да се предвиди как един уеб сайт би изглеждал на всяко възможно устройство. Затова и повечето уеб сайтове в днешно време са с адаптивен дизайн, който ще обсъдим след малко.

Идеята на отзивчивите дизайни е ясна и семпла, но всъщност в голяма част от случаите е доста трудна за изпълнение. Ако вие притежавате отзивчив уеб сайт, потребителите ви могат да имат достъп до вашия онлайн свят и да се наслаждават на толкова голяма част от него на преносимото си устройство, колкото биха имали на масивен монитор. За да е вярно това обаче, отзивчивият дизайн изисква много добра концептуализация на сайта и задълбочено познаване на нуждите и желанията на крайните потребители, а понякога дори и това не може да помогне.

Адаптивен Дизайн:

Адаптивният уеб дизайн беше представен през 2011 г. от уеб дизайнера Арън Густафсон в книгата  „Адаптивен уеб дизайн: Създаване на богат опит с прогресивно подобрение“. Използването му често се свързва с т.нар. прогресивно подобряване на даден уеб сайт.

Ако отзивчивият дизайн разчита на промяната на модела на дизайна на определен уеб сайт, то адаптивният дизайн има множество фиксирани размери на оформлението. Когато сайтът открие наличното пространство, той избира най-подходящото за екрана оформление. Това означава, че когато отворите браузъра на работния си плот, сайтът избира най-доброто оформление за вашия работен екран. Важно е да се отбележи, че оразмеряването на браузъра не оказва влияние върху дизайна.

Някои сайтове приеха адаптивния дизайн много бързо след представянето му. Amazon, Apple и About.com (вече Dotdash.com) са част от възможните примери. Ако си направите малък експеримент ще забележите, че оформлението на тези уеб сайтове, показано на мобилната им версия се различава от версията на работния ви плот. Това е така, защото дизайнерите са избрали различно оформление за екрана на телефона, вместо да разчитат, че предоставената информация ще се пренареди автоматично по подходящ начин на всички устройства. 

В изработката на уеб сайт с адаптивен дизайн е практика да се разработят шест дизайна за шестте най-често срещани ширини на екрана: 320, 480, 760, 960, 1200 и 1600 пиксела.

Отзивчив или Адаптивен Дизайн:

Отзивчивият дизайн все още може да бъде срещнат тук-там. Ако и вие обмисляте да представите вашия бизнес в интернет чрез отзивчив дизайн, трябва да имате предвид следното: Тъй като вашият уеб сайт ще “тече” от устройство на устройство като се адаптира към размера на екрана, всеки добавен от вас елемент (реклама например) може да се нуждае от преосмисляне и работа. Затова и в такива случаи на гъвкавостта на изображенията трябва да бъде отделено голямо внимание. Големият дизайн, който бързо се появява на големия екран у дома или в офиса, отнема повече време (и данни), за да се появи на вашия мобилен телефон. В такъв случай, въпросът, който трябва да бъде зададен е следният: може ли по-малка визуализация да е по-добрата опция за мобилната версия на даден уеб сайт?

Адаптивният дизайн ще осигури най-доброто потребителско изживяване според устройството, което потребителят използва за интерфейс. За разлика от отзивчивия дизайн, където екранът „преминава“ от дизайна на десктопа в по-малко устройство, адаптивният дизайн предлага индивидуални решения. Както подсказва името на този вид уеб дизайн, той помага информацията на вашия уеб сайт да се адаптира към ситуационните нужди и възможности на потребителя. Има още едно предимство, което си заслужава да бъде споменато. Редица изследванията показват, че бизнесите с адаптивен уеб сайт често превъзхождат отзивчивите си съперници при тестове за скорост. Това е от огромно значение, тъй като забавяне от 1 секунда води до 7% спад в интеракциите с дадена маркетингова кампания, уеб сайт, страница, тн.

В заключение, всеки собственик на бизнес трябва да вземе нуждите на бизнеса си и нивото му на развитие предвид, когато взема решение дали да използва отзивчив или адаптивен уеб сайт. Макар че първият вид би бил по-лесен за изработка, той не предлага много от възможностите, които адаптивният дизайн дава. Неслучайно и широкоприетият консенсус в днешно време е за бизнесите, независимо от сферата им на специализация или от модела им, да бъдат представени чрез адаптивен уеб дизайн, за да могат да гарантират възможно най-доброто преживяване на своите потребители.

Ако и вие искате да имате адаптивен дизайн за вашия блог, онлайн магазин, хоби, портфолио, или каквото и да било друго – не се колебайте да се свържете с нашите специалисти

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *