Как коронавирусът промени начина, по който използвате интернет?

Илюстрация на коронавирусът

Коронавирусът накара всички да се затворят по къщите си и временно да се откъснат от външния свят. Например, в момента, американците прекарват повече от живота си онлайн. Завърши ли, поне засега, дебатът за екраните и прекарването на часове подред в интернет?

Коронавирус - Промяна в средния дневен трафик

Каква част от живота ви е онлайн? Промени ли се това след коронавируса?

Как се промени поведението ви в интернет? Има ли сайтове и приложения, които посещавате и използвате повече? Как коронавирусът повлия на начина, по който се учат, играят и се свързват онлайн?

В „Вирусът промени начина, по който Интернет“, Ела Кьозе и Натаниел Попър пишат:

Останали у дома по време на пандемията на коронавируса, със затворени киносалони и няма ресторанти, в които да обядват, американците прекарват повече от живота си онлайн.

Но анализът на “New York Times” за използването на интернет в Съединените щати от SimilarWeb и Apptopia, двама доставчици на данни, разкрива, че поведението ни се измества, понякога рязко, тъй като вирусът се разпространява и ни тласка към нашите устройства за работа, игра и свързване.

Ето някои от по-важните заключения от анализа на The Times за използване на интернет в Съединените щати:

Търсим да се свържем и забавляваме, но се отклоняваме от телефоните си

С почти всички публични събирания бяха отменени, американците търсят развлечения в стрийминг услуги като Netflix и YouTube и търсят да се свържат помежду си в обекти за социални медии като Facebook.

През последните няколко години потребителите на тези услуги все повече преминават към своите смартфони, създавайки всеобхватен фокус върху мобилните устройства. Сега, когато прекарваме дните си у дома, с компютри, които са наблизо, американците сякаш си спомнят колко неприятно може да бъде да се взираш в екраните на различни устройства постоянно.

Facebook, Netflix и YouTube виждат, че потребителските номера на приложенията им за телефон застояват или отпадат, тъй като уебсайтовете им са нараснали, сочат данните от SimilarWeb и Apptopia. SimilarWeb и Apptopia черпят своите номера на трафика от няколко независими източника, за да създадат данни, които могат да се сравняват в интернет.

С нарастването на социалното дистанциране ние търсим нови начини за свързване, най-вече чрез видео чат.

Докато традиционните сайтове за социални медии нарастват, изглежда, че искаме да направим нещо повече от просто свързване чрез съобщения и текст – искаме да се виждаме един друг. Това даде голям тласък на приложенията, които се задържаха в относителна неизвестност, като приложението за видео чат на Google, Duo и Houseparty, което позволява на групи приятели да се присъединят към един видео чат и да играят игри заедно.

Ние също така се засилихме, много по-интересно, към непосредствената ни среда и как тя се променя и реагира на вируса и карантинните мерки. Това доведе до нов интерес към Nextdoor – сайта за социални медии, фокусиран върху свързването на местните квартали.

Други последствия от пандемията:

Изведнъж започнахме да разчитаме на услуги, които ни позволяват да работим и да се учим от дома.

Например, офисите и училищата на Америка са се преместили в мазетата и дневните. Нищо не оказва по-дълбоко въздействие върху онлайн активността от тази промяна. Училищните задачи се раздават в Google Classroom. Срещите се случват в Zoom, Google Hangouts и Microsoft Teams. Преходът към тези услуги обаче внесе нов контрол върху практиките за поверителност.

Нещо повече, търсенето на актуализации на вируса стимулира читателската аудитория за местни и утвърдени вестници, а не за партизански сайтове.

На фона на несигурността за това колко лошо би могло да стане епидемията – сега има стотици хиляди случаи в Съединените щати, а броят на мъртвите се умножава всеки ден – американците изглежда искат малко неща повече от последните новини за коронавируса.

Сред най-големите бенефициенти са местните новинарски сайтове с огромни скокове в трафика, тъй като хората се опитват да научат как коронавирусът се отразява на родните им градове.

Американците също търсят по-утвърдени медийни марки за информация за кризата в общественото здравеопазване и нейните икономически последици. CNBC, сайтът за бизнес новини, отбеляза стремеж към читателска дейност. Уебсайтовете за The New York Times и The Washington Post са нараснали трафика над 50 процента през последния месец, според SimilarWeb.

Видеоигрите печелят, докато спортовете са на загуба.

Когато всички мачове от първенството бяха отменени, нямаше много спортове, които да се консумират отвъд мраморните състезания и от време на време някой мач в Беларус. Използването на уеб сайта на ESPN е спаднало рязко от края на януари, според SimilarWeb.

В същото време, няколко сайтове за видео игри имат скокове в трафика, както и сайтове, които ви позволяват да гледате как играят други хора. Twitch, водещият сайт за стрийминг игра, има ръст в трафика с 20 процента.

TikTok, мобилното приложение изпълнено с кратки клипове на шеги и синхронизиране на танцови стъпки, излиташе преди коронавирусът да избухне и оттогава продължава стабилното си изкачване. Може да е приятно да видим, че поне някои неща остават непроменени от кризата.

Въпроси за всеки от нас:

След като прочетохте информацията горе е хубаво да се замислите за следните работи:

Как се промени коронавирусът как използвате интернет? Как се отрази това как се учиш, играеш и се свързваш онлайн?

Колко време прекарвате всеки ден и седмица онлайн? Това голяма промяна ли е от преди вируса? В кои онлайн дейности прекарвате най-много време, ангажирайки се? Какви сайтове и приложения посещавате и използвате най-много?

Кои поемания и тенденции, описани в статията, отговарят на вашите собствени преживявания? Дали някоя от графиките съвпада с вашия опит в интернет след пандемията? Какви други предприемачи сте забелязали в своя онлайн живот и този на другите?

По-горе казахме: „Сега, когато прекарваме дните си у дома, с компютри, които са наблизо, американците сякаш си спомнят колко неприятно може да бъде да се взираш в екраните на различни устройства постоянно.“ Това съвпада ли с вашия собствен опит? Използвате ли по-малко телефона си? По-малко съобщения и текстови съобщения ли изпращате, и повече ли използвате онлайн видео чатове?

Какъв беше цялостният ефект – социално, емоционално, интелектуално, физически – да прекарате повече време в интернет? За вас или за други, които познавате? Като цяло, доволни ли сте от времето, което прекарвате онлайн?

Времето на екрана беше горещо обсъдено преди коронавируса. Близо две трети от родителите заявиха, че се притесняват, че техният тийнейджър прекарва прекалено много време пред екраните и повече от половината родители поставят ограничения за използването на екрана на децата си. Дебатът по екранно време приключи ли – поне засега? Вашето семейство има ли някакви правила относно екрана и онлайн времето във вашия дом?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *