Как да изберем домейн на своя уеб сайт?

Макар че нашият екип е засягал темата за това какво домейн на уеб сайт в предишни статии, решихме днес да посветим цял блог на темата, тъй като гореизложеният въпрос не е за подценяване. Избирането на подходящо име на домейн е едно от най-важните неща, които един собственик на бизнес може да направи за своя уеб сайт. Освен че ще изразява същността на Вашия сайт, домейнът Ви ще съобщава и важна информация както на посетителите му, така и на ботовете на търсачките.

За Ваше щастие има няколко доказано ефективни метода, които можете да използвате при избора на домейн на Вашия уеб сайт. В тази статия ще Ви запознаем как да изберете име на домейн, което ще е от полза за Вашия сайт, използвайки няколко лесни стъпки и полезни инструменти. Преди това обаче трябва да уточним …

Що е то домейн:

Домейнът е адресът на вашия уеб сайт, който хората въвеждат в URL търсачката на браузъра, за да посетят Вашите страници в онлайн пространството. Казано по-просто, ако Вашият уеб сайт е къща, то името на домейна ще бъде нейния адрес. Например, домейнът на нашия уеб сайт е https://webdojobg.com/

Както вече уточнихме, името на домейна ви е домашният адрес на Вашия уеб сайт. И макар че той не е единственото нещо, което влияе върху успеха на даден уеб сайт, домейнът също е част от факторите, които трябва да се вземат предвид, за да се класират страниците Ви по-напред в търсачките. Затова и долу ще Ви представим няколко трика, които да използвате в избора на своя домейн.

Подходящо име на домейн

Изберете име на домейн, което е късо и се пише лесно:

Изборът на име на домейн, което се възпроизвежда и пише лесно, е от решаващо значение за успеха на даден бизнес в мрежата. В голяма част от случаите ще затрудните потенциални клиенти в намирането на уеб сайта Ви ако използвате жаргонни изрази – пр: кинти вместо пари. Освен това, Ако за домейн на уеб сайта си изберете дълго и сложно име, рискувате клиентите да го заблудят или да го изпишат неправилно. Правилният подход е да сте лаконични.

Определете своята таргет група и използвайте ключови думи:

Ако вашият бизнес е местен, помислете дали да включите Вашия град или държава в името на домейна на уеб сайта, за да улесните местните клиенти да намерят и запомнят. Пример отново може да бъде видян в нашия домейн: https://webdojobg.com/

Допълнително, опитайте да използвате ключови думи, които описват Вашия бизнес и предлаганите от Вас услуги. Например, ако бизнесът Ви се върти около продажбата на цветя се постарайте това да става ясно от домейна. Макар и несъвършен, пример за подобен домейн би бил: cvetqbg.com

Избягвайте номерация и препинателни знаци:

Никога не създавайте име на домейн с цифри и тирета. Те могат да бъдат знак за спам домейни, с които не искате да се свързвате. Подобни домейни също се и грешат лесно. Ако изберете име на домейн с цифри или препинателни знаци, защото желаният от вас такъв вече е взет, тогава Вашите потребители вероятно ще попаднат на сайта на конкуренцията Ви ако забравят да въведат специфичния знак. Това ни води и към следващия ни съвет.

Изберете уникален домейн на уеб сайт:

Името на домейна на даден уеб сайт трябва да е уникално, за да може да се откроява в съзнанието на читателите Ви. Умно е да проучите други бизнеси във Вашата ниша и да разберете какви имена на домейни използват те. Освен че това ще Ви помогне да сте различни, то ще Ви предпази и от това случайно да използвате име на вече запазена марка. Затова и винаги трябва да …

Проучите потенциалния домейн на уеб сайта си:

Преди да регистрирате име на домейн, опитайте се да разберете дали вече има регистриран бизнес, използващ същото име. Можете да направите това като извършите търсене в Google и проверите за наличността на името в най-известните уеб сайтове на социални медии като Facebook, Instagram, Twitter и т.н. Освен това, си има и приложения, които могат да Ви помогнат с този процес. 

Ако попаднете на домейн с подобно или съвпадащо име като това, което Вие обмисляте – избегнете го. Ако Вие използвате такъв домейн, това може да доведе не само до объркване, но би могло да има и сериозни правни последици.

Изображение за безплатни генератори на домейни

Възползвайте се от генератори на домейни:

В момента има повече от 360 милиона регистрирани имена на домейни. Това води до често срещаното твърдение, че всички добри домейни са вече заети. Освен това, търсенето на оригинално име на домейн на уеб сайт ръчно може да отнеме много време.

Ето тук се включват генераторите на домейни. Тези безплатни апликации автоматично вземат предвид Вашите предварително въведени ключови думи, за да намерят стотици оригинални идеи за име на домейн. По-известни такива са GoDaddy, Domain Wheel, Nameboy, Shopify, тн.

Надяваме се, че този блог Ви е бил полезен и ще го вземете предвид при избора на домейн на Вашия уеб сайт! Ако имате каквито и да било въпроси не се притеснявайте да ги зададете тук или долу в коментарите. Екипът на Web Dojo Ви пожелава приятен ден и се надява да Ви види отново при публикацията на следващата ни статия!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *